Субота
18.11.2017
22:16
Ви увійшли як Гість
Група "Гости"

 

Головна Реєстрація Вхід
Меню сайту

Форма входу

Наші новини
[01.11.2017]
Увага! (0)
[30.10.2017]
Звернення до батьків! (0)
[27.10.2017]
Фінансовий звіт про використання коштів (0)
[29.09.2017]
З Днем працівників освіти! (0)
[20.09.2017]
Засідання міського методичного об'єднання вихователів старших груп (0)

Новини педпреси


Пошук

До уваги батьків



Меню на 07.09.2017р
Сніданок
Каша вівсяна молочна- 220гр
Масло вершкове - 10гр
Хліб "Нива" - 50гр
Чай з цукром- 200гр

Обід
Помідор свіжий - 60гр
Борщ "Український"-250гр
Плов зі свининою - 45/100гр
Сік фруктовий - 120гр
Хліб селянський-50гр

Вечеря
Зефір "Родина"- 60гр
Чай "Дитячий"- 200гр

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30




Головна » 2013 » Вересень » 20 » Виховання культурно-гігієнічних навичок під чс вживання їжі
11:28
Виховання культурно-гігієнічних навичок під чс вживання їжі
 

 Одним з важливих питань дошкільного дитинства є питання формування культурно-гігієнічних вимог та навичок у дітей, створення необхідних умов для організації харчування дітей в дитячому садочку та сім'ї.

Вихователі, помічники вихователів, які беруть участь в організації харчування дітей, ознайомлені з питаннями гігієнічного та естетичного виховання дітей. Починаючи з раннього віку, батькам разом з працівниками дошкільного закладу необхідно приділяти увагу вихованню культурно-гігієнічних навичок у дітей під час вживання їжі.

При організації харчування необхідно дотримуватись принципів наступності, єдності вимог в дошкільному навчальному закладі та в родині. Питання раціонального харчування дітей слід регулярно включаються педагогами в тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, нагальна інформація висвітлюється в інформаційних куточках. Для правильної організації харчування дитини вдома, особливо у вихідні та святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування у дошкільному навчальному закладі.

З чотирирічного віку дітей навчають чергувати у групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу  (фартушки, косинки або ковпаки). В обов'язки чергових входить розставляти стільці до столів, хлібниці, серветниці, розкладати ложки, тарілки. Не дозволяється садити дітей за столи до закінчення сервірування. В ясельних групах годування дітей, які можуть їсти самостійно, організовують так, щоб вони не чекали їжу. Після вживання першої страви, дітям необхідно відразу подавати другу страву тощо.

   Важливо сервірувати столи у певній послідовності: застеляти їх скатертинами чи серветками, прикрашати букетами квітів, ставити хлібниці, серветниці, блюдечка, чашки, тарілки, розкладати ложки, виделки, ножі.

З метою охорони здоров'я життя дітей у дитячому садочку видача готових страв здійснюється безпосередньо  після  закінчення  приготування та бракеражу готової продукції. Помічники вихователів у чистому санітарному одязі (халат, фартух, хустина),чистими руками доставляють їжу до груп лише у промаркованих, закритих кришками відрах і каструлях. Час видачі готових страв з харчоблоку збігається з графіком видачі їжі та режимом дня груп. Інтервал між закінченням приготуваннястрави та її вживанням не перевищує 30  хвилин.

Починаючи з раннього віку дитини, необхідно закріпити постійне місце за столом, при цьому розмір стола та стільця підбирається відповідно до зросту дитини.

Дітей привчають сідати до столу охайними, з чистими руками, сидіти за столом правильно. З двохрічного віку дітей привчають користуватись серветкою. Підчас годування закріплюється вміння сідати на стілець, пити з чашки, тримаючи її обома руками, виробляється навичка їсти ложкою, рідку страву їсти з хлібом, дякувати після їжі, вставати з-за столу, приставляти стілець.

Руки необхідно мити безпосередньо перед тим, як дітей садять за обідні столи для приймання їжі.

Дорослі прищеплюють та закріплюють навички культурної поведінки за столом. Вихователь вправляє дітей в умінні правильно сидіти підчас приймання їжі, охайно їсти, не кришити хліб, пережовувати їжу з закритим ротом, не розливати страву, правильно користуватись ложкою, серветкою, їсти не поспішаючи, акуратно, вміти правильно поводитись за столом і сидіти прямо, не класти лікті на стіл, брати шматок хліба, що лежить ближче тощо. Правильно користуватись столовими приборами -ложкою, виделкою, ножем; страву брати потроху; в міру потреби, користуватись серветкою, після приймання їжі прополоскати рот, вимити руки, насухо витерти руки та обличчя.

Дорослі допомагають дітям усвідомити необхідність дотримання правил. Виховують потребу в самостійному користуванні індивідуальними гігієнічними засобами та предметами догляду;  дають елементарну інформацію про наявність в організмі мікроістот (вірусів, бактерій) та значення профілактики вірусних таінфекційних захворювань. Протягом усього дошкільного дитинства продовжують формувати культуру споживання їжі, навчають правильно користуватись столовимиприборами, не їсти на ходу (на вулиці, в транспорті), не брати їжу брудними руками, не їсти не миті овочі та фрукти.

Переглядів: 1739 | Додав: ирина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Корисні посилання












Національна гаряча лінія

Змінився номер Національної «гарячої» лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації з 386 на 116123 !


Поділитися


Хмаринка тегів


Наші контакти
Наша адреса:
17500 м.Прилуки, вул.Фабрична, 140
Тел. (04637) 7-46-02
e-mail: DNZ-19@ukr.net




Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 1054


Міні-чат


Архів записів


Статистика